top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

През 2022 година дигиталната платформа MedicalSpace.org е сред финалистите в ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България.

Тази година към ПРОМЯНАТА са подадени 85 проекта от цялата страна. След пет етапа на селекция към Инкубатора на ПРОМЯНАТА продължават пет организации и MedicalSpace.org гордо заема своето място сред тях. Екипът ни благодари за подкрепата, насоките и изключително полезната семинарна програма, водена от експерти от неправителствения, публичния и бизнес сектор. На езика на науката бихме казали, че ПРОМЯНАТА е положителен катализатор, чието действие ускорява случването на един по-щастлив свят.

В нашата формула за устойчиво щастие основен елемент е справедливият достъп до качествено медицинско образование от поколение за поколение. За да решим поне част от проблемите на младежите, чиято общност представяме, стартирахме работа по проект за създаване на безплатни и достъпни онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти. Надяваме се това да е само началото на една поредица от взаимодействия, които ще увлекат все повече млади хора да се интересуват от медицинските дисциплини, да изследват потенциала си и смело да постигат мечтите си.

MedicalSpace.org форд финалист в ПРОМЯНАТА 2022
MedicalSpace.org форд финалист в ПРОМЯНАТА 2022
MedicalSpace.org форд финалист в ПРОМЯНАТА 2022
MedicalSpace.org форд финалист в ПРОМЯНАТА 2022
MedicalSpace.org форд финалист в ПРОМЯНАТА 2022

Проблемът

За да кандидатстват в специалностите медицина, дентална медицина, фармация младежите в България преминават през продължителна и тежка кандидатстудентска подготовка. Осъществихме предварително проучване, което ни показа, че над 90% от тях посещават кандидатстудентски курсове или частни уроци, независимо дали учат в профилирана или непрофилирана паралелка. При повече от половината младежи подготовката за приемните изпити е с продължителност около две години. Резултатите от проучването ни са достъпни ТУК.

Частната подготовка, независимо дали се провежда под формата на курсове или уроци, представлява сериозно финансово натоварване за младежите и техните семейства. Такава финансова инвестиция не е достъпна за всеки. Това, от своя страна, означава, че достъпът до висше медицинско образование е финансово ограничен, което припознаваме като сериозен проблем.

Още по-сложно е положението на учениците, който:

  • живеят в по-малко населено място, където такива частни уроци или курсове не се предлагат; тогава освен цената на частното образование те трябва да заплатят и сериозни разходи по транспорт

  • са от многодетни семейства

  • са с един родител или без родители

  • са в семейства, в които само един от родителите работи

  • са в семейства, в които един от членовете е със заболяване, изискващо сериозни разходи по лечението

  • поради финансовото си състояние са принудени да се самоиздържат

 ​

За тези млади хора медицинското образование е почти недостижимо и ако все пак те решат да последват мечтата си, нейното осъществяване е свързано с преживяването на множество лишения и стрес.

Изследването на проблема ни отведе и до още обезпокоителни данни. На всеки три години Организацията за икономическо сътрудничество и развитие провежда Програма за международно оценяване на учениците (PISA). През 2018 година България е на 57 място от общо 79 държави. През 2006 година е на 40 място, през 2009 – 42, 2012 – 43, 2015 – 46, т.е. от 2006 година имаме постепенен спад със 17 места. Това свидетелства за все по-влошаващото се качество на образование по природни науки.

В същото време в българското училище масово липсва информация за методи и стратегии за ефективно учене, които да помагат на учениците при срещата им със сложен и обемен учебен материал.