top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Екип MedicalSpace

Петър Жотев и световните му научни постижения




Кое е общото между Чарлз Дарвин, Франсис Крик и българина Петър Жотев? Нека помислим... Познаваме Дарвин като радикален за времето си мислител, чийто труд “Произход на видовете” преобръща вековни културни и научни представи. Франсис Крик, от своя страна, е носител на Нобелова награда за ключово откритие в човешката история - двойноверижната спирала на ДНК.


Какво обаче да кажем за Петър? Той е на 19 години и този учебен срок завършва Софийската математическа гимназия. Посвещава таланта, интелекта и труда си на биологията. Резултатите, които постига, са изключителни - два златни медала от международни олимпиади по биология, както и награди в престижни европейски научни конкурси.


Пресечната точка между Чарлз Дарвин, Франсис Крик и Петър Жотев е британският Тринити Колидж. Този образователен център има впечатляващи академични традиции. Нека само маркираме, че през неговите аудитории са преминали 33-ма нобелови лауреата. Петър се е насочил тъкмо към това забележително научно средище. Всъщност той вече е приет да следва там в специалност “Природни науки”. Пред осъществяването на мечтата му обаче стои още едно препятствие. Правилно предполагате, че препятствието е от финансов характер.


Това обаче не ни плаши, защото ние, вие, хората от Подкрепи.бг, Петър и страхотните му преподаватели сме супер силен отбор. Няма какво да ни спре в устрема един блестящ, посветен на науката млад ум, да заеме заслужено място в среда, където талантът му ще може да се развива на пълни обороти.


Нека постигнем това заедно и може би някой ден ще отворим Уикипедия и ще прочетем “Българският нобелов лауреат…”




Петър, можеш ли да си спомниш кой беше първият момент, когато разбра, че ще се посветиш на науката и по-конкретно на биологията?

Случи се на първата ми олимпиада по биология в седми клас, където спечелих сребърен медал. Състезавах се с по-големи от мен ученици и трябваше да науча целия учебник за следващата година само за една седмица. На това състезание разбрах, че биологията всъщност е една много логична и интересна наука. Това провокира моето решение да се занимавам с нея в университета.


Имаше ли някакво специално събитие, или това осъзнаване се случи последователно във времето?

Случи се постепенно, но олимпиадата беше ключовият момент. Постепенно започнах да се интересувам повече от наука, включително и от неща извън това, което се учи в училище.


За теб кои са най-интересните области и проблеми в съвременната биология?

Генетиката, молекулярната биология, биотехнологиите. Това според мен са най-интересните научни области и съм сигурен, че те ще променят света. Всъщност на тези дисциплини дължим голяма част от съвременните открития, като започнем от разгадаването на структурата на ДНК и стигнем до ваксините, генната модификация и множеството нови лекарства.


В момента работиш ли върху някакъв изследователски проект и ако да, можеш ли да ни разкажеш повече за изследването си?

В момента се занимавам само с кандидатстването в университета и с подготовка за матурите. В 12 клас е доста натоварено и нямам време за изследователски проекти, но се подготвям за Международната олимпиада по биология, която ще се проведе това лято.


Името ти се свързва с две страхотни постижения. Първото са забележителните ти успехи на Международната олимпиада по биология, а второто е приемът ти в Тринити Колидж към Кеймбриджкия университет. Ако можеше да избереш само един от тези успехи, кой би избрал и защо?

И двете са много важни за мен. Второ място в света по биология и то в 11 клас е наистина повод за гордост. Тази година ще имам шанс да подобря това постижение като се явя още веднъж на олимпиадата. Участието в олимпиадите е част от причините да ме приемат в Кеймбридж, което ще отвори вратите към по-нататъшното ми развитие и научна кариера.


В момента тече кампания, чрез която се събират средства за финансиране на следването ти в Тринити Колидж. Защо хората да те подкрепят?

Моя мечта е да уча в Тринити Колидж и съм убеден, че той е най-добрата възможност да развия таланта си. Искам един ден чрез наука да решавам проблемите на обществото. Да пoлуча образование в университет, който е в световния топ 3 е най-доброто начало на пътя към постигането на стремежите ми.


В по-дългосрочен план как си представяш бъдещето? Какви са големите ти мечти?

Голямата ми мечта е да допринеса за човечеството чрез научни открития. След време се виждам да работя в изследователска лаборатория, както и да предавам знанията си на други хора.



Радваме се, че имахме възможност да ви запознаем с Петър и постиженията му. В края на този кратък разказ нека си припомним, че в съвременния свят голямата наука се случва в големите научни средища. Макар тези центрове да имат някаква определена локация, трудът на учените и ползата от разумното прилагане на научните открития облагодетелства цялото човечество.


В тази връзка апелираме да подкрепите мечтата на Петър . Това е кауза, чрез която да бъдем и добри, и разумни. Всъщност изглежда като кауза, но реално е инвестиция в най-ценния ресурс на човечеството - интелектът. Затова ви приканваме да последвате този линк и да помогнете на Петър, така че след време той да е в позиция да помогне на мнозина от нас.







bottom of page