top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Екип MedicalSpace

Моята специалност: Анестезиология и интензивно лечение

Интервю с д-р Йоанa Патаринска


Представи се. Къде получи своето образование и къде работиш в момента?

Казвам се Йоанна Патаринска, работя в УМБАЛСМ “Н И. Пирогов” от близо 3 години. Завърших медицина в МУ-София през януари 2020, точно преди началото на пандемията (какъв късмет, нали).


Кога разбра, че анестезиологията е твоята специалност? Какви бяха причините за този избор?

Към края на 5-ти курс от следването си се замислих сериозно относно това, което искам да правя с кариерата си. Изборът беше доста лесен, след няколко дни доброволстване в операционния блок на Пирогов, вече знаех, че анестезиологията е моето нещо (въпреки минималните протести от страна на баща ми, който е реаниматор в същата болница от много години).


Има ли моменти, в които изпитваш съмнения, че това е правилният избор за теб? Щеше ли да тръгнеш по друг път, ако можеше днес да избираш специалността си?

Не. Не е лесно, но не си представям да правя каквото и да е друго.


Според теб какви професионални качества възпитава тази специалност?

И двете части на специалността - анестезиология и реанимация, изискват работа в екип и способността да взимаш критични решения за изключително кратко време. И, разбира се, умението да боравиш с всевъзможни различни раздели от медицината, тъй като пациентите ни рядко страдат само от едно заболяване.


Мислиш ли че анестезиолозите и реаниматорите са ‚особен вид хора‘, какво ги отличава от другите специалисти?

Всяка специалност си има особености, анестезиолозите не са изключение. Бих казала че сме особено готини ;)


Кои са най-сериозните предизвикателства в медицинската професия и конкретно в твоята специалност?

Стресът и всеобщият бърнаут, особено тежък след пандемията. Не се говори достатъчно за психичното здраве, при положение че специалността ни е винаги в началото на статистиките за депресия/суицидни опити в медицинските среди.


Какво в анестезиологията се счита за „висш пилотаж“?

Повечето неща, които правим ежедневно. Всяка една интубация може да доведе “пилотиране” на високо ниво, колкото и опит да имаш.


Как рестартираш сърцето си?

Гушкам кучето си.


Каква предварителна подготовка можеш да препоръчаш на студентите, които са се насочили към тази специалност? Кои са задължителните учебници, каква периодика трябва да се следи, кои научни събития си струва да се посетят?

Специалността е толкова обширна, че няма как да избера 1-2 неща, които да препоръчам. Важно е да знаят базовите неща, като започнем от физиката (да, трябва и физика) и стигнем до разнообразната патология, с която се сблъскваме ежедневно. Да не се хвърлят на големите анестезиологични библии преди да са си прочели основите, ще имат ужасно много учебници, над които да прекарват времето си тепърва.


Пожелай нещо хубаво на колегите си от специалността и на младежите, изкушени от нея.

Здраве, любов и удовлетвореност от работата, защото в крайна сметка сме си избрали най-яката специалност.







bottom of page