top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • София Аспарухова

Първи студентски конгрес на ДСА - София

Пролетта в МУ-София донесе със себе си едни от най-вълнуващите емоции, които сме изпитвали за последните смутни месеци, прекарани в онлайн обучение. Вторият уикенд на май изобилстваше от конгреси и конференции на територията на университета, но едно събитие определено се отличи повече за всички, имащи общо с денталната медицина.



Първият конгрес на Денталната студентска асоциация – София върна духа и магията на иначе празните аудитории във Факултета по дентална медицина. Събраха се над 200 студенти от всички курсове, преподаватели и официални гости, обединени от вдъхновението за нови знания, иновации и методи в денталната медицина.

Конгресът изцяло организираха студенти, членове на сравнително скоро учредената ДСА - София и без съмнение се справиха чудесно. От посрещането до закриващата церемония личеше старанието към всеки момент от програмата, която покри широк спектър от теми, вълнуващи всеки, който би искал да е “в крак” със съвременните тенденции в професията. Лекционният характер позволи на слушателите да затвърдят и допълнят знанията си по всички основни направления в денталната медицина.


В първия ден старт на програмата сложи лекцията на доц. Владимир Петрунов за приложението на CAD/CAM в ортодонтията, която показа предимствата на 3D технологиите и приложението им в денталната практика. Последва лекцията за регенеративна пародонтална терапия на доц. Камен Коцилков, в която ключови бяха методите за възстановяване на кост, периодонтален лигамент или цимент, изгубени при пародонтално заболяване. След доц. Коцилков на катедрата зае място друг уважаван преподавател – проф. Павел Станимиров. Той внесе още повече цвят и драматизъм, като поизпита някои от студентите си върху периапикалните лезии. Край на лекционния ден сложиха доц. Евгений Алексиев и д-р Димитър Костурков с екипната си практика в областта на микроендодонтската хирургия. Лекцията им предизвика дискусии, които до самия край задържаха вниманието на затаилите дъх слушатели. В заключение се проведе отборна блиц надпревара. Победителите имаха шанса да участват в практически курс по машинна обработка на кореновите канали с д-р Костурков.



В неделя сутрин, бодри и готови за още знания, прекрачихме прага на първа аудитория, за да се посветим в разнопосочни и интригуващи материи като моларно-инцизивната хипоминерализация, представена от проф. Наталия Гатева. Последва д-р Росен Борисов и неговата демонстрация на CBCT (cone-beam computed tomography) в дигиталната стоматология. Доц. Бойко Бонев насочи вниманието ни към една много важна част от работата на всеки дентален лекар – психологичните подходи в комуникацията с пациенти.


В обедната почивка, докато някои поемаха въздух между лекциите, други впрегнаха усилията си в състезание по най-добро композитно възстановяване. Награждаването се проведе в края на деня. След това дойде ред на доц. Тодор Узунов. Като лекар и преподавател, който търси ежедневно иновацията в лечението на пациентите си, той ни даде допълнен прочит върху безметалните възстановявания и сподели видеодемонстрация за електронен сензор, измерващ оклузалните контакти с апарата Occlusense.



За финал проф. Божидар Йорданов, декан на ФДМ, и доц. Елица Деливерска демонстрираха поставянето на импланти на пациент на живо от Имплантологичния център на факултета. По време на представянето всички внимателно и с любопитство следяхме всяко едно действие на опериращите.

Закриващата церемония ни даде шанс да отбележим заедно с награди и коктейл тези два дни – празник на професията, която сме избрали за наш житейски път. Цялото преживяване, дори през погледа на тези, които тепърва прохождат в дебрите на денталната медицина, беше магия, която съвсем леко открехна завесата към едно общество, подкрепящо и мотивиращо всеки, осмелил се да се посвети. Накара ни да вярваме, че работата на лекаря по дентална медицина не е само служебното “drill, fill, bill”, а е безкраен път на усъвършенстване, вдъхновение, прогрес и голяма доза човечност. Сърдечно благодарим на ДСА - София и на тези, които споделиха уменията си с нас. Надяваме се на още подобни събития, където да обменяме опит и познание.

bottom of page