top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Екип MedicalSpace

12-ти май, Световен ден на медицинските сестри

Да знаеш 2 и 200, да не те свърта на едно място, да превързваш рани, да изслушваш тревогите на болните, да им връщаш надеждата, да носиш облекчение на болката…. Ако всичко това се отнася за теб, с голяма вероятност ти си медицинска сестра. Днес, 12-ти май, е Световният ден на медицинските сестри. Затова честит професионален празник! Какво да пожелаем - здраве, безсмъртие, по-ниска инфлация и още по-високи заплати!


12-ти май съвсем не е дата, избрана случайно. Всъщност това е рождената дата на Флорънс Найтингейл - дамата, която издига сестринството на съвсем ново професионално ниво и официализира сестринското образование. От времето на Найтингейл до днес хиляди смели жени, а също и мъже, посвещават живота си на грижите за болните. Сестринската професия провокира любопитство към законите на природата и култивира емпатия към другите човешки същества. Много често медицинската сестра успява да развие потенциала си и в други насоки, като използва за основа онези професионални и човешки качества, формирани при практикуването на сестринската професия.


На този прекрасен ден поздравяваме всички медицински сестри с кратък разказ за четири дами, които са получили сестринско образование, доброволствали са или са работили като сестри. След това са използвали придобитите знания и качества като алтруизъм, упорство, екипност, за да осъществят максимално личностния си потенциал.



ОТ ВЪРХА


Нека започнем от върха. По-конкретно от 14-те 8-хилядника и австрийската алпинистка Герлинде Калтенбрунер. През 2011 година тя става втората жена в света, която изкачва 14-те осемхилядника на планетата и първата жена, която прави това, без да използва допълнително кислород.


Още в детството си Герлинде проявява интерес към планинското катерене. Образованието си за медицинска сестра получава във Виена. След като изкачва 4-тия си осемхилядник Герлинде избира изцяло да се посвети на професионалния алпинизъм, но придобитите умения по време на сестринството съвсем не са забравени.


В интервю от 2016 година на въпроса, дали сестринството я е направило по-добър катерач, Герлинде отговаря: "Моята сестринска кариера ми помогна в много аспекти: например да слушам тялото си или да бъда търпелива и да работя много прецизно и фокусирано. Но голямото предимство на моите медицински познания, е това, че успях медицински да помогна на други хора в планината."


Най-ценният урок от сестринството обаче е дълбоко екзистенциален. В същото интервю Герлинде споделя: "Работата като медицинска сестра и необходимостта всеки ден да се справям с болестта и смъртта ми дадоха възможността да бъда по-добре подготвена за приемането на смъртта и загубата. По време на сестринската си кариера посетих специални семинари за грижи в края на живота, което беше много полезно и със сигурност ме улесни да се справя със смъртта в планината. Този опит и моите убеждения ми помагат по-лесно да приемам и преживявам смъртността."



ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА


Доста по-рано исторически една друга дама развива писателския си талант, като често използва познанията, придобити по време на сестринското си доброволчество към Британския червен кръст. Досещаме се, че става въпрос за Агата Кристи. Криминалните й романи са интелектуално удоволствие за всички нас, а най-вече за токсиколозите - помада с беладона, вечеря, подправена със стрихнин, чаша шампанско с цианид и още литературни експерименти с арсен, бучиниш, талий, рицин. Британският "Гардиън" разкрива откъде произхожда този интерес към отровите, като се позовава на доброволческата карта на Кристи от Първата световна война. Документът се пази в архивите на Британския червен кръст.


В началото Агата Кристи, както и други сестри-доброволци през Първата световна война, няма медицински опит, но придобива такъв в процеса на работа. Кристи започва работа в болница, където помага при операции и почиства след ампутации. По-късно се явява на изпити, за да получи правоспособност и да работи като помощник-аптекар. По нейно време рецептите се изпълняват на ръка и правилната доза (както винаги) е от изключително важно значение. Агата Кристи е доброволец и по време на Втората световна война, като успешно съчетава сестринската работа с обмислянето на нови криминални сюжети.



КОГАТО МУЗИКАТА ТИ ОТКРАДНЕ СЪРЦЕТО


И докато господин Поаро мистериозно се усмихва под педантично сресаните си мустаци, нека се завърнем в нашето съвремие. Длъжни сме да признаем, че алтруизмът си е алтруизъм, но когато музиката ти открадне сърцето - спасение няма. Така се случва с две изключителни жени, чиито имена са синоними на творческа воля, безмерен талант и мощно сценично присъствие. Става въпрос за абсолютно безсмъртните прими Тина Търнър и Лили Иванова. Тези две дами получават образование за медицински сестри и в ранните си години практикуват професията, a впоследствие избират да се посветят на музиката и да ни лекуват по един по-различен, но също толкова ценен начин.


И така, драги медицински сестри, в края на този кратък празничен текст поднасяме благодарности за всички грижи и още веднъж пожелаваме здраве, дълголетие и както винаги просто бъдете The Best!

bottom of page